Име: Емил Бенов

Години: 25

Професия/позиция: Business IT Consultant at Next Consult

Къде завърши образованието си и какво е то?: Завърших комбинирана специалност от мениджмънт и информатика в Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Три причини, заради които избра да се върнеш?

Първата причина бе, че мой близък приятел от известно време ми разказваше за идеята си да създаде онлайн платформа с обучения за финансова грамотност сред младите. Той самият ме запали по инвестициите още в гимназията и беше успешно създал огромен канал за финанси и инвестиции за по-възрастни и идеята беше аз да водя оперативната част на проекта за младежите, докато той беше по самото съдържание.

Втората причина беше това, че за 4 години в Германия не успях да се интегрирам напълно в социален аспект. Разбира се, че си общувах и с немци, но главно по работа или за университета. Всички мои по-близки приятели бяха българи или от Балканите. Като цяло, аз дори като заминавах не съм бил с идеята, че ще остана там за постоянно, а по-скоро да натрупам опит и образование, и да се върна в прекрасната ни България.

Конкретна трета причина нямам. Единствено може би, че от части пандемията подсили причина №2.

Три неща, които искаш да промениш в България? Повече реализирани чуждестранни инвестиции. Тотално преобразуване на образователната ни система, особено 8-12 клас. Значително по-тежки санкции за шофиране в нетрезво състояние, както и за нарушения или небрежност от органите на реда.

Откъде черпиш енергия? От спорта, семейството и близките ми приятели.

От какви лидери имаме нужда днес? Такива, които насърчават различни гледни точки и дават възможност за сътрудничество. Изграждат доверие и разбиране, като дават приоритет на благосъстоянието. Вдъхновяват своите последователи към целеустременост, действайки рамо до рамо с тях. Технически и финансово грамотни.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? “It’s better to be a warrior in a garden than a gardener in a war” (По-добре е да си войн в градина, отколкото градинар във война).

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ