Уважаеми читатели,

Подготовката на всеки брой на списание Noblesse Oblige започва с вдъхновение, процесът протича с голяма доза вълнение, а финалът винаги ни носи професионално удовлетворение. Но брой 16 е специален за нашия предимно дамски екип, защото за първи път подходихме към изданието с мисълта да бъде осмомартенски подарък и да представи красивото лице на българския бизнес.

Искахме този брой да събере силата на нежния пол и да подари на дамите, а и на всеки читател красота, осъзнатост и увереност. 8-ми март е „цветя и рози”, но той е само един ден в годината. В останалото време 47% от трудовото население на България работи наравно с мъжете, а понякога в надпревара за равни доходи, в търсене на равноправие и баланс между семейство и работа, в разрушаване на стереотипи, в опит за събиране на Марс и Венера[1] за една по-хубава и по-добра Вселена.

В този брой Ви срещаме с различни жени. Едни са облечени в костюми, други – в работни гащеризони. Някои са на токчета, а други – с работни ботуши. Категорично разбиваме представата за мъжки и женски професии и съвсем отговорно Ви заявяваме, че жените имат супер сили. Открихме този факт в достоверни източници, сред които: дамите в Управителния съвет на Българската стопанска камара – Виолина Маринова, Виолина Накова, Ивана Радомирова, Таня Бончева, Поли Карастоянова и Мария Минчева, министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова, проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Десислава Авджиева – председател на Асоциацията на жените-предприемачи в България „Селена“, силните момичета от корпоративния свят на „Асарел-Медет“ АД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Солвей Соди“-Девня“ АД, както и адв. Петя Мургова – основател и управляващ съдружник на адвокатско дружество „Мургова и партньори“ и арбитър в Арбитражния съд при БСК.

Районът на фокус в този брой е Троян, който не само е отлично място за бизнес и за почивка, но и е управляван успешно вече четири последователни мандата от една наистина силна жена – Донка Михайлова. Срещаме Ви с нея, както и с директора на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ -Троян.

Не сме пропуснали и да Ви представим няколко аналитични материала, посветени на „женската природа“ и баланса между половете, мястото на жените на пазара на труда, тенденциите в електронната търговия в България, както и най-новото развитие по проблема с изчисляването на такса „смет“, а от „Филип Морис България“ ще Ви разкажат за отговорността на всеки един от нас да #ПромениКартинката.

И още… представяме предстоящи събития и срокове, някои нови проекти, както и как една българска компания се появи на глобалната сцена на сертификационните услуги.

 

С пожелание за приятно четене и повече красота в мислите и делата,

Екипът на списание “Noblesse Oblige”


___________

Вижте всички статии ТУК!

Ако желаете да заявите доставка, направете го ОТТУК!

ISSN 2683-1058

Издател: Издателска къща „Божидар Данев“ ЕООД

Печат: ФолиАрт ООД

 

___________

[1] По книгата на Джон Грей  “Мъжете са от Марс, Жените – от Венера