Име: Христо Пеев

Години: 29

Образование: Висшето си образование завършва в Университета в Бат (University of Bath), Великобритания – бакалавър “Компютърни науки” и магистър “Управление на иновационни технологии”. Участник в две акселераторски програми за стартиращи бизнеси в България и Португалия, които до голяма степен спомогнат за развитието му като предприемач.

Работа: Изпълнителен директор в Motion Software, компания основана от самия Христо в края на 2015 г. Компанията дава възможност на дигитални специалисти от България и Източна Европа да работят от разстояние за най-предпочитаните технологични компании в света. Христо участва и като инвеститор и съветник в няколко други компании – FlyTheEarth, Studio Rubik, QMENTA и Ninja Bowl Sofia.

Три причини, заради които избра да се върнеш: След завършването ми започнах да пътувам почти целогодишно с цел да опозная света, което ми позволи да работя от разстояние като програмист и дизайнер с фирми от страните, които посещавах. Изпълнявал съм проекти за клиенти от САЩ, Франция, Швейцария, Португалия, Велкобритания, Сингапур, Германия и България. Винаги съм се стремял да имам възможност да работя откъдето пожелая и България е била моята база и отправна точка на повечето ми пътешествия. Основата причина да остана в България е, че имах късмета тук да срещна приятели, които до ден днешен ме вдъхновяват и карат да се развивам като личност всеки ден. Част от тях станаха и мои колеги и партньори в бизнесите, които днес успешно развиваме. Виждам голям потенциал в държавата ни, която в момента позволява сръвнително лесно и без много разходи да започнеш нов бизнес, а и да срещнеш куп ентусиазирани и интелигентни млади хора, които да станат твой партньори.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Благодарение на пътешествията ми по света, разбрах, че има безброй много, в пъти по-слабо развити във всяко едно отношение от България държави и всъщност съвсем малко ни трябва, за да се превърнем в една от топ петте най-предпочитани дестинации за живот на земята.

Ако имах магическа пръчка, бих променил начина, по които хората реагират на заобикалящите ги проблеми и несгоди. Българинът обича да критикува, че например има незаконни сметища или че няма достъп до адекватни здравни грижи, но в същото време не прави дори минимални персонални усилия да подобри ситуацията. Голяма част от проблемите ни могат да бъдат решени от самите нас доста бързо и ефективно, като излезем със съседите си за половин час и почистим сметището пред блока или организираме малка кампания по набиране на средства за местната ни болница.

Смятам, че качественото образование е ключът към развитието ни и мисля, че ако правилно се насочат обществените усилия и средства в тази посока, благодарение и на дигиталните технологии, само за няколко години може да претърпим страхотно развитие като нация.

Откъде черпиш енергия? Старая се да водя активен начин на живот, като често редувам работата и ученето със спортове, които ми помагат да се откъсно изцяло от ежедневните мисли. Обичам да практикувам кайт сърф, планинско колоездене и сноуборд. А когато тези спортове се правят с приятна компания, ефектът на презареждането е още по-голям.

От какви лидери имаме нужда днес?  България има нужда от лидери, които не спират да търсят нови знания и имат визия за решаване на глобални проблеми. Днешното време предлага на държавата ни страхотни възможности за развитие на бизнес във всички отрасли на световната икономика. Благодарение на това, че сме част от най-големия търговски съюз, имаме уникалната възможност да избираме измежду милиони възможности за създаване и развитие на бизнеси в браншове като ИТ, производство, финанси и търговия. Българските лидери трябва да са хора, които се интересуват от наука, а не просто от бизнес и правена на пари. Да знаят, че няма недостижими цели и успехи и имат всички всички предпоставки да създадат организации, които да променят живота на хората в глобален мащаб.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? Често, когато не успявам след многократни опити да постигна дадена цел, си припомням една дзен-будистка поговорка, която гласи: „Когато ученикът е готов, учителят ще се появи.“ Мисля, че още в древността будистите са видели, че когато човек е търпелив и постоянен в работата си, успехът рано или късно ще го сполети.