Второ ковид лято. Хората чакаха с нетърпение да излязат навън и да пътуват. А също и да работят навън – тази година бяхме свидетели на много изнесени офиси по морето и в планината. Като казахме планина – да кажем, че предстои и втора ковид-зима.

За почивка, купон или работа, хората искат няколко съвсем простички неща. Място, което не е някакъв свръх лукс, но не е и дива и мръсна колиба. Хубаво, не толкова циментово място с бар, кръчма, къщички с нормални стаи, чисти бани, климатици, добър wi-fi, редовна хигиена и… кристална вода. Някои хора искат ред и тишина „между 2 и 4“, а други – денонощни купони и безпаметни пиянства, и затова може би е добре тези две групи да имат отделни „курорти“.

Липсата на такива неща отказа доста потенциални туристи от родното Черноморие.

Има още път, който хотелиери и всички други в сферата на туризма трябва да изминат. Не само да подобрят продукта, а и комуникацията. Ето едни 21 препоръки, които могат да следват, за да постигнат успех:

  1. Добре общуващите компании пишат на редовните си клиенти извън сезона. Не за да настояват да отидат при тях, а от човещина и добро отношение.
  2. Важно е да се интересуват, да познават клиентите – доколкото е възможно. Полагат усилие да запомнят любимите храни, напитки, място, залез, маса и други детайли.
  3. Усмивката – тя отваря много врати. И да, това което шокира най-много извън България, е че всички са усмихнати.
  4. Нещо изключително важно – всички са комуникатори. Затова от управителя до служителите на най-ниски позиции трябва да излъчват добро настроение и желание да са точно там и да правят точно това. Това е резултат от добър employer branding.
  5. Позитивното отношение към работата води до по-малко проблеми с чистотата, с храната и с всичко останало.
  6. Чистотата. Сама по себе си тя комуникира отлично.
  7. Отзивчивостта по отношение на клиентски трудности и проблеми трябва да е на пиедестал. Дори и да не е съвсем основателно оплакването, туристът трябва да бъде изслушан.
  8. А ако искат нещо, което в момента го няма, вероятно може да се направи всичко възможно на следващия ден да бъде доставено.
  9. Обратната връзка е едно от най-важните действия. И не е задължително тя да бъде инициирана от туриста. Трябва да се пита, да се търси активно как може да се подобри преживяването.
  10. Лично отношение към клиентите. Каква храна искат, риба или скара предпочитат…
  11. Огромно уважение към правилата. Ако трябва да си с маска – никакви компромиси. Ако заведението трябва да затвори в 23:00 – също. Това създава атмосфера на подреденост и предвидимост – което е предпоставка за удовлетворение.
  12. Едно отклонение – строежите. В други страни няма опити да се излъже с трети полуетаж, който да минава в мансарда, която да минава в подпокривно пространство, което да минава в тераса, което всичко да оформя 5 етажа допълнително. Няма!
  13. Опазване на природата. Туристите са там, заради природата – ако не се пази, никой няма да идва.
  14. Комуникация на цените – ако нещо е скъпо, то трябва да има ясни индикации защо е така. Не обяснения, а точни факти: качество, гледка, добавени услуги. Каквито и да са, цените трябва да се приемат за справедливи.