Красиво разположен в полите на Стара планина, Троян е център на селищна система от 21 села, с обща площ от 893 кв. км. По данни на НСИ, през 2022 г. населението е 26 391 жители, което поставя общината на второ място в областта след областния център Ловеч (37 850 жители), като 55% от населението (14 506  души) е в трудоспособна възраст.

Благоприятното географско положение на Троян (едва 160 км. от София и около 120 км. от Пловдив) и добре поддържаните шосейна и железопътна мрежи създават условия за установяване на отлични транспортни връзки с останалата част на страната, а близостта с Троянския проход осигурява възможност за лесна и бърза комуникация и трансфер на пътници и стоки между Северна и Южна България.

Троян е обявен за град през 1868 г., но възниква през XV в., а археологическите разкопки свидетелстват, че районът е бил населен още през палеолита. Името си градът получава от древноримския път Виа Траяна (пътят на император Траян), свързващ Дунав с Бяло море още през 1-2 век от н.е. През първата половина на XIX в. в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

Троян предлага добри условия едновременно за почивка и за бизнес.

СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОФИЛ

Градът е национален център на занаятите, дървообработването, мебелното производство, шивашката промишленост и фармацията. Троян е правилното място за предприемачи, търсещи стабилност и сигурност, висококвалифицирани кадри и отзивчивост от страна на местната власт. Местните данъци и такси са под средните за страната – индексът на местна данъчна тежест за 2023 г. е 34,3 (при макс. 100).

Предприятия

На територията на общината оперират 1730 фирми, 63,3% от които работят в областта на преработващата промишленост. Троянските компании създават добавена стойност в размер на 8933 лв./човек от населението и произвеждат продукция за 24462 лв./човек. Силно развити са експортно ориентираните производства – приходите от износ са 12637 лв./човек, като техният дял в общите приходи на нефинансовите предприятия е 38,8%.

Сред по-големите предприятия в Троян са: „Велде България“ АД – производител на фурнири и дървесни плочи, „Калинел“ ЕООД – водеща компания в Европа в областта на домашния текстил, специализирана в производството на декоративни възглавници, възглавници за спане, завивки, протектори и калъфи за матраци (един от големите доставчици на „Икеа“), „Витекс“ АД – фабрика за производство на вълнени и специални тъкани (трудногорими, хидрофобни и киселиноустойчиви) с над 70% експорт, „Елимекс“ – производител на електроника и електротехника, машиностроителното дружество „Копа Хидросистем“ ООД, „Рико стил“ ООД – производител на маси и столове, „Балканфарма Троян“ – част от групата „Teva“ (глобален лидер в производството на генерични лекарства), и др.

Инвестиции

Разходите за придобиване на ДМА са в размер на 1952 лв./човек, а преките чуждестранни инвестиции (с натрупване) са 914 евро/човек, което поставя Троян на 50-то място по инвестиционна активност сред всичките 265 общини в България. Усвоените средства от европейските фондове (2007-2023 г.) са в размер на 89,9 млн. лв. (3406 лв./човек).

Пазар на труда

Безработицата в Троян е 4,3% (2022 г.) – 44-то място сред всички общини, а по коефициент на заетост (66,6%) общината се класира на 21-во място. 15% е делът на наетите в обществения сектор, а в преработващата промишленост са ангажирани 64,6% от наетите.

Ежедневно, за да работят в Троян, от съседни общини пътуват 781 души, а 568 са трудовите мигранти от Троян към други общини.

Образование

В община Троян има 9 училища, в които се обучават общо 1800 ученици. Осигуреността с преподаватели е 79 учители на 1000 ученици, което е под средното ниво за страната.

Според последното преброяване на населението през 2021 г., 29,8% от жителите на Троян са с висше образование, 56,7% са със средно, 21,2% са с основно и по-ниско, а делът на неграмотните е 0,4%.

Средните оценки от държавните зрелостни изпити през 2023 г. са, както следва: български език и литература – 3,8 (46-то място в страната), английски език – 4,68 (23-то място), математика – 4,25 (22-ро място).

Здравеопазване

На територията на Троян функционират две болници с държавна и общинска собственост – МБАЛ Троян и Специализираната болница по белодробни болести. Осигуреността с медицински персонал е един лекар на 276 жители, което е под средното ниво за страната.

Туризъм

Общината е атрактивно място за туризъм, което предлага добри възможности за почивка и развлечение. Прекрасното съчетание от природни ресурси – топла минерална вода, близост до Национален парк „Централен Балкан“ и чист въздух, създават условия за пълноценен отдих през цялата година. На територията на общината се намират два от емблематичните за страната ни центрове за СПА туризъм – Шипково и Чифлик.

В допълнение, съхраненото културно-историческо наследство и разнообразната празнична и фестивална програма превръщат града в място, което си струва да посетите.

За утвърждаването на Троян като туристически и културен център допринасят уникални за страната културни организации и институти – Музеят на занаятите в Троян, Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в с. Орешак, Природонаучният музей в с. Черни Осъм. Троян предлага на своите гости запомнящи се гледки и преживявания – разходка във времето, започваща от римската крепост „Состра“, през красотата на Троянския манастир и прекрасните възрожденски църкви, пръснати из селата, до арт инсталации и графити.

От 2014 г. Троян има официално регистрирана в Патентното ведомство на РБ търговска марка – бранд и слоугън („Сърцето на Балкана“), създадени от троянците Петко Цочев и Димитър Добрев, които даряват създадените визии на Община Троян. През 2020 г. е разработена цялостна концепция за комуникация на марката, описана в Бранд ръководство. Създаден е и туристически портал, предлагащ богата информация за всички възможности за туризъм на територията на общината –   https://visit.troyan.bg/.

***

10 неща, които е добре да знаете за Троян:

  1. Троян е родно място на редица бележити българи – първият български социолог Иван Хаджийски, известният български учен акад. Ангел Балевски, философът проф. Цочо Бояджиев, карикатуристът Милко Диков, телевизионният водещ Сашо Диков, актрисата Аня Пенчева и много други.
  2. Античният път „Виа Траяна“, от който и до днес са запазени останки на територията на общината, е най-дългият римски път в страната.
  3. През 1871 г. Васил Левски основава единствения в страната монашески революционен комитет в Троянския манастир.
  4. През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият град с електричество в България, след София и Пловдив.
  5. Температурата на минералните извори варира от 18° до 57° C, а топлите минерални басейни могат да се използват дори и през зимата.
  6. В курортен комплекс „Беклемето“ се намира най-добрата писта за биатлон в България.
  7. На територията на община Троян се намират два резервата от национален парк „Централен Балкан“ – Биосферен резерват „Стенето“ и резерват „Козя стена“, създаден с цел опазване на еделвайса, вписан в Червената книга на РБ.
  8. В общината можете да посетите три дестинации, които са част от 100-те национални туристически обекта – Музей на занаятите – Троян, Природонаучен музей в с. Черни Осъм и троянски манастир „Успение на Св. Богородица“.
  9. В общината се намират две уникални за страната училища – Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ (Троян) и единственото в България училище за планински водачи – СОУ „В. Левски“ (с. Черни Осъм).
  10. Над 100 билки слагат монасите от Троянския манастир в специалната ракия, която приготвят по тайна рецепта.

*За статията са ползвани данни на НСИ и материали от официалния сайт на Община Троян.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ