В България жените са преобладаваща част (52%) от населението, но са с по-малък дял (47%) в работната сила на възраст над 15 години, както и в заетите и наетите лица. 30% от работодателите и 57% от неплатените семейни работници са жени, докато мъжете преобладават сред самостоятелно заетите лица.

Статистиката показва, че жените са:

  • По-ученолюбиви – 62% от лицата с висше образование и 53% от участвалите в някаква форма на обучение (формално или неформално) у нас са жени.
  • По-работливи – 56% от безработните лица са мъже.

На този фон, в България жените получават средно 19% по-ниско заплащане от мъжете, като единственият икономически сектор, в който възнагражденията за двата пола са еднакви, е „Транспорт, складиране и пощи“. Само два са икономическите сектори, в които нежният пол изпреварва по заплащане силния пол, са „Строителството“ (11% повече) и „Административни и спомагателни дейности“ (5% повече). Най-голяма е разликата в заплащането в секторите „Разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ (където мъжете получават с 22% по-високи възнаграждения) и „Преработваща промишленост“ (19% по-високи заплати за мъжете). Сравнително малка е разликата в заплащането (2-3%) в секторите „Енергетика“, „Държавно управление“ и „Образование“. Във всички останали сектори мъжете получават с 10 и повече на сто по-големи възнаграждения.

В йерархично отношение, по-високата степен на образование предопределя и по-високия дял на жените-специалисти, докато мъжете преобладават в професии, неизискващи специална квалификация, машинни оператори и монтажници, и занаятчии. В същото време, 59% от ръководните позиции са заети от мъже.

Жените преобладават в сферите на образованието, здравеопазването, финансите и застраховането, държавното управление, хотелиерството и ресторантьорството, научните изследвания, търговията, културата, спорта и развлеченията. Най-малко жени са наети в строителството, добивната промишленост, енергетиката, транспорта и селското стопанство.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ