Име: Сияна Христова

Години: 29

Професия/позиция: Data Scientist в Payhawk. Използвам цифрова информация, за да разбера повече за даден проблем с цел да помогна с разрешаването му.

Къде завърши образованието си и какво е то?

Специалността е Data Science, с фокус Cognitive Science, а университетът е University of California, Berkeley, USA.

Три причини, заради които избра да се върнеш?

  • Аз съм от Варна и живях в САЩ около десет години. Посетих София десетина години след последното ми посещение на града и бях много положително изненадана от развитието му, вкл. колко много млади, талантливи и работливи хора осъществяват страхотни иновативни идеи и помагат на страната да е едно по-добро и модерно място за живот. През техния пример видях как с наученото в чужбина мога да допринеса и аз, и се вдъхнових да го направя.
  • Топлината на българите и усещането за уют, което семейството ми дава.
  • Добра среда за започване и развитие на технологични проекти. Имаме добри, млади и амбициозни кадри, жадни за развитие и работа за добра кауза.

Три неща, които искаш да промениш в България?

  • Гледната точка, че как живеем зависи от някой друг.
  • Как изглежда успехът. Вярвам, че може да си успешен с честен труд, доказани умения, борейки се за кауза, „по-голяма“ от теб. Без връзки или извънзаконни договорки.
  • Да сме по-мили един към друг, да се радваме на успеха на другите и да ги подкрепяме. Да елиминираме манталитета „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“.
  • Изкуших се да добавя още една важна точка – да започнем да уважаваме образованието. Със сигурност има важни умения, които не можем да научим в училище. Със сигурност има какво да се подобри в образователната ни система. Отричането от образованието като инструмент за осигуряването на по-добър живот на индивидуално ниво, както и на ниво общество със сигурност не е правилната стъпка напред.

Откъде черпиш енергия?

Изкуство, движение, други млади и амбициозни хора на мисия да направят света по-добър.

От какви лидери имаме нужда днес?

Добре образовани, водени от статистиката и рационалната мисъл, с чувство за отговорност, с дълбоко разбиране и емпатия към човешката същина.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

What we see depends mainly on what we look for (Това, което виждаме, зависи главно от това, което търсим) – John Lubbock.