Скъпи читатели,

С годините сме разбрали, че след въпроса “Tи къде беше на море?” най-често задаваният е “Кога ще пуснат парното?”, а през всеки сезон се вълнуваме “Колко плати за ток този месец?”. Тава само по себе си говори, че сме топлолюбив народ, затова на прага на новия отоплителен сезон, разглеждаме темата “Енергетика и енергийна ефективност”.

В брой 15 на сп. Noblesse Oblige правим пътуване по маршрута Стара Загора – Козлодуй – от ТЕЦ-овете до Професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов”, която подготвя кадрите за единствената атомна централа в България.

Прелитаме с промишлен дрон над рудник “Асарел”, за да търсим редки метали.

Качваме се на електромобили с Индустриален клъстер „Електромобили“ (ЕКЕМ), за да видим докъде сме го докарали с инфраструктурата и мисленето да сменим дизеловия двигател с електромотор.

Поглеждаме към сградния фонд, за да видим какъв процент от него има нужда от дълбоко енергийно обновяване и как да се случи то.

Запознаваме ви с опита и услугите на Legrand България като глобален специалист по електрическите и цифрови сградни инфраструктури, предлагащи решения за жилищни, индустриални и бизнес проекти.

Правим проста сметка колко влага само ритейл бизнесът в България във възобновяемите енергийни източници, без да разчита на държавата.

Независими експерти отговарят на най-важния въпрос  –  ще светнат ли крушките у дома, ако затворят ТЕЦ-овете и на каква цена. Предлагат алтернативи и ни дават представа колко справедлива е сделката между нас и Зелената сделка.

Най-заредени отново си остават страниците с “Енергията на младите”, в които ви представяме четирима българи, учили в чужбина, но завърнали се у нас, за да дадат своята енергия за по-добро развитие на обществото ни.

Най-истински и лишени от задни мисли си остават коментарите на децата, затова в този брой ги попитахме “Откъде идва топлината и светлината вкъщи?”, а отговорите им са по-мъдри от тези, които дават някои енергийни експерти в публичното пространство.

В броя си говорим още за вноса на работна ръка, успеха на електронната трудова книжка, компаниите, които са направили значителни инвестиции през последното тримесечие, актуални срокове, нови оферти от мрежата на Enterprise Europe Network. Представяме ви и новите икономически центрове на Института за пазарна икономика и още, и още…

Категорични сме, че енергията не се губи. Тя само се трансформира. Дано нашата енергия, вложена в създаването на този брой, пристигне при вас в най-чиста форма и ви зареди с трезво мислене, дано има достатъчно доставка на електрическа енергия и природен газ на разумна цена, за да имаме по-спокойни зимни месеци, въпреки всички неспокойни сигнали, които идват от близо и далеч!

Приятно четене!

Екипът на списание “Noblesse Oblige”

___________

Вижте всички статии ТУК!

Ако желаете да заявите доставка, направете го ОТТУК!

ISSN 2683-1058

Издател: Издателска къща „Божидар Данев“ ЕООД

Печат: ФолиАрт ООД