Име: Габриела Терзиева

Години: 28 години

Образование: ВА Courtauld Institute of Art (Лондон), специализация История на изкуството. След това заминава да живее в Ливан, където завършва American University of Beirut, MA History of Islamic Art and Curating. Откакто е в България, завършва магистърска степен в Нов Български университет “Управление на туристическия бизнес”. Владее арабски, руски и френски език.

Работа:  Основател и главен директор на “Бронко Уайлд” ЕООД – първият travel бранд за организирани конни експедиции по света за български ездачи и създател на първите Surprise Tours в България, чиято цел е да подкрепят живота в забравените български села. Инструктор по конен спорт.

Три причини, заради които избра да се върнеш: Пътувала съм много по света, живяла съм на различни места, но наистина има три неща, които винаги ме връщат в България – това са чувството за свобода, чувството за дълг и чувството за принадлежност. Смятам, че имаме прекрасна страна, бликаща от възможности и красоти, които просто чакат да бъдат видени с правилните очи. Каузата за забравените български села отдавна е на сърцето ми – вярвам, че трябва да помним историите на обикновени хора. Те са живите свидетели на това, за което четем в учебниците – те могат да бъдат най-големият ни извор на знания. Искам да разказвам и разпространявам това, което е на път да бъде забравено.

Три неща, които искаш да промениш в България: Искам да създам мост на комуникация между младите поколения в града и онези забравени баби и дядовци, които населяват изчезващите села на България. Искам да науча хората да пътуват по малко по-различен начин (промяна в идеята за туризъм като цяло) – да, едно пътуване несъмнено остава скъпи спомени в нас, но е също толкова важно за мен и ние самите да осъзнаваме какъв отпечатък оставяме на местата, които посещаваме. Искам да накарам хората да започнат да оценяват красивото, да творят с вкус, да се вдъхновяват от стойности хора. Ето, например, всеки участник в нашите сърпрайз турове получава подарък, ръчно изработен от хора, живеещи в забравени села – предмети, направени от вълна, дърво, ковано желязо. На всеки подарък изписваме името на майстора, както и неговото родно място – така всеки участник знае точно на кого е помогнал и чий занаят е подкрепил. Така не само пътуваш за собствено удоволствие, но и помагаш. Красиво е.

Откъде черпиш енергия? От хората – близки, познати и непознати – това е една от моите най-големи двигателни сили. Създаването на положителни емоции у хората ме мотивира, кара ме да се чувствам жива. Другото тайно място, откъдето черпя енергия и вдъхновение, е природата. Дивата природата и шансът да останеш сам самичък с нея – без телефони, без интернет, без достъп до познатото – това искам да усетят и всички хора, които пътуват с мен на конните експедиции, които организирам в Монголия, Йордания, Индия, Намибия и т.н.

От какви лидери имаме нужда днес? Чисти, искрени и всеотдайни. Интелигентни и гъвкави, без предразсъдъци. Хора, които са пътували, хора, готови да внесат по-иновативни подходи в България, хора, които мислят в дългосрочен план за нашето бъдеще.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? Винаги има начин!