Име: Паскал Железов

Години: 29

Образование: BS in Economics, North Carolina State University. Business Analytics, Economics for Managers, Financial Accounting certificate,  Harvard Business School Online.

Работа: Паскал е част от бързо растящия стартъп www.Omnipresent.com, който улеснява дистанционната работа и позволява на компании да наемат хора от над 150 държави по лесен, достъпен, и легален начин. Дейността ми е напълно дистанционна и достъпна от всяко място, снабдено с интернет връзка. Именно заради това, Паскал взима лесно решението да се завърне от Сан Франсиско в Бургас за постоянно.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

  • Fear of missing out – дълбокото убеждение, че няма по-добро време от Сега да допринесеш с познания, умения, енергия и хъс за заобикалящите ни неща, които изискват промяна.
  • Отговорността, която чувствам към семейство, среда, и към себе си да помогна за положителното развитие на родината си.
  • Семейство, приятели, несравнимата социална среда.

Три неща, които искаш да промениш в България:

  • Нагласата на хората – ние сами сме отговорни за всичко, което става (и не става) около нас, и колкото по-бързо осъзнаем, че светът се променя от примера, а не от мнението ни, толкова – по-скоро ще започнем да чувстваме позитивната промяна. Компенсаторна идея е, че някой друг ни е виновен за собствения ни хал.
  • По-голяма осъзнатост за общност и общество, вместо индивидуализъм и лична изгода. Свободите и демократичните блага на модерния свят изискват отговорност от всеки един от нас. Да си неук, невеж и нихилист в 21-ви век е въпрос на личен избор. Желанието за промяна изисква лична отговорност и самокритичност преди изкушението да сочиш с пръст.
  • Насърчението за самоинициативност, принос и креативност. Идеята да чакаме и да се молим някой друг да “донесе” позитивна промяна е все още на почит в България. Вярвам, че тя е не само погрешна, но и вредна, защото потиска огромния потенциал който всички ние таим в себе си.

Откъде черпиш енергия? От факта, че животът е кратък, и от убеждението, че човекът, е способен да постигне много повече, отколкото си мисли, че е способен.

От какви лидери имаме нужда днес? От хора, които осъзнават, че репутация се гради с десетилетия, а се руши за секунди; имат визия, гледат и виждат в дългосрочен и свръх-дългосрочен план; възприемат се като служители на народа, действат повече и говорят по-малко.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? „Животът е кратък и неспокоен за онези, които забравят миналото, неглижират настоящето, и се плашат от бъдещето“ – Сенека.