Име: Неда Василева

Години: 29

Образование: Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, Реторика в СУ „Св.Климент Охридски“, International Relations and Global Communications в Manchester Metropolitan University, Manchester, UK.

Кариера:  Започнах да работя на 10 години за списание Biograph. Обичам да чета биографични книги и биографични очерци и имах шанс да стартирам кариерата си точно в списанието, което е посветено на големи и интересни личности у нас и и по света, на истинските истории.  Дебютът ми като репортер на терен беше в новинарската ТВ Европа. Точно там получих предложение да бъда водещ на новини, а след това и водещ на сутрешния блок „Европа сутрин“. Работила съм и в телевизия Bulgaria on air в продължение на две години, като репортер, водещ новини и стартирах предаването „Директно“.  От половин година имам удоволствието да съм част от страхотния екип на новата здравна телевизия Code Health. Тя е и единствената със здравен профил у нас. Успяваме да усетим пулса на времето и да бъдем полезни за зрителите. Тук отново съм в свои води, водя сутрешното предаване Healthy Morning.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

Предизвиках себе си да уча в чужбина и реализирах своята амбиция. В Манчестър, в университета Manchester Metropolitan University открих това, което исках – подходящата специалност International Relations and Global Communications. Беше приключение, победа и нов свят. Никога не съм искала да остана на Острова – отидох с идеята да взема каквото мога, взех го и се надявам да го прилагам в работата си. Върнах се заради себе си, семейството си, работата, която обичам и искам да работя. И защото вярвам, че България има нужда от образованите си млади хора.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Хаосът – в администрацията, услугите, между хората. Да има дигитализация на европейско ниво в институциите. Бих искала да имаме по-чист въздух и по-модерно мислене.

Откъде черпиш енергия?

Обичам да пътувам, да общувам, да спортувам. Черпя енергия от срещи с хора, щастлива съм, че това е и работата ми. Обичам да чета.

От какви лидери имаме нужда днес? 

Етични лидери, смели личности, млади, образовани хора с морал, които искат красивата ни родина да е сред първите страни в Европа. Трябва да избираме лидерите си на база тяхната компетентност, увереност, решителност.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

Като възпитаник на Философския факултет към Софийския университет, всеки ден поне по веднъж си поставям думите на древногръцкия философ Епикур – „При всяко желание си поставяй следните въпроси: какво ще стане, ако желанието ми се осъществи, и какво – ако не се осъществи“.