Име: Мартин Владимиров

Години: 32

Образование: Магистър по енергийна сигурност и международни отношения от Центъра за върхови международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“, Вашингтон, САЩ. Бакалавър по икономика и политически науки от университета „Аделфи“, Ню Йорк, САЩ.

Кариера: Директор на програма “Енергетика и Климат”, Център за изследване на демокрацията.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

Върнах се в България, защото ми омръзна да живея в куфар, местейки се на ново място на всеки 6-9 месеца. България всъщност е мястото, на което се чувствам най-комфортно, въпреки че всеки ден се сблъсквам с неща, които ме разочароват. Усещането, че имаш възможност да се опитваш поне да променяш ситуацията към по-добро, ме вдъхновява. В Ню Йорк, Лондон или Виена си оставаш просто бурмичка в системата, дори когато е комфортно и предсказуемо.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Съмнявам се, че ще мога да променя нещо структурно в България. Проблемите се наслагват с десетилетия. Това, което се опитвам да правя всеки ден, е да превеждам науката в конкретни политически решения. Надявам се да започнем да планираме обществото и икономиката ни по-рационално с дългосрочна визия, осланяйки се на факти и прагматични решения, а не на утопии и страхове. От последните се раждат чудовища – популизъм, авторитаризъм. Робската психика пуска дълбоки корени.

Откъде черпиш енергия?

От любопитството ми. Всичко е интересно и от всичко можеш да научиш нещо за себе си. Опознавайки себе си, опознавам света, а това е най-зареждащото нещо.

От какви лидери имаме нужда днес? 

Имаме нужда от независими лидери. Личности, които не се опитват да се съобразят с всички интереси около тях, а следват последователно визията си, на базата на експертна, безпристрастна и прагматична оценка на реалността. Взимащите решения трябва да подтикнат политическите инстинкти, които ги тласкат към компромиси, ако наистина защитават общественото благо.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

„Силата управлява света, а не мисълта, но мисълта управлява силата“ – Блез Паскал