Според данните на Световната търговска организация, износът на стоки от България през 2022 г. е на стойност 50 239 мил. щ.д., което е ръст с 21,4% спрямо 2021 г. Растежът при вноса е с близо 42%, а растежът на отрицателния баланс е със 79% спрямо 2021 г.

За да обективизираме успехите ни в износа, разгледахме 40-те водещи суровини и борсови стоки, като умножихме количествата за 2022 г. по цените през 2021 г. Резултатът е износ, по-малък с 2 507 млн. щ.д. Това означава, че ръстът в износа, дължащ се на променени цени на суровини и борсови стоки, е 6%. От повишените цени най-много печелят горивата, електроенергия, природният газ, пшеницата и слънчогледът. От друга страна, стоки, които през 2021 г. са били със значително по-високи цени спрямо 2022 г., са концентратите на благородни метали и медта.

Добрата новина е, че повечето от разглежданите стоки бележат експортен ръст в количество. Най-голям е той при горивата, сярната киселина, слънчогледовото кюспе и олиото, биодизела и природния газ. Спад в количеството на износа имат пшеница, царевица, електроенергия, ечемик, цимент, някои изделия от желязо и стомана.

География на българския стокообмен

България е устойчиво свързана с Европейския съюз – над 65% от търговията ни е със страните от съюза, като за последните 5 години отрицателното ни салдо с ЕС е намаляло от 1,5 на 0,5 млрд. евро.

През 2022 г. България удвоява отрицателното си салдо (т.е. повече купува, отколкото продава) с Руската федерация, Китай и Турция. Отрицателното ни салдо с Украйна е увеличено с 41%, а положителното със САЩ намалява наполовина. Сравнително добре се развива търговията ни със съседките Сърбия и Северна Македония.

Половината от отрицателното ни салдо за 2022 г. се формира от енергетиката.

Автори: Веселин Илиев и Борислав Георгиев – бивши главни директори на Център „Външноикономическо сътрудничество“ при БСК

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ