Име: Юлиана Хаджичонева

Години: 49

Образование: Доктор по бизнес администрация от Нов български университет, Магистър по Управленски науки със специалност Европейско публично управление от Университета на Лиеж (Белгия) по съвместна програма с Франкофонския институт за администрация, стаж в Комисията за електронна администрация и административно опростяване на Валония (Белгия), Магистър по Международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.

Работа: Преподавател и изследовател по бизнес администрация в Нов български университет с фокус върху мениджмънта (вкл. стратегически и проектен), предприемачеството и иновациите, изкуствения интелект, конкурентоспособността и международните икономически отношения. Национален представител на Глобалния университетски проект за изследване на предприемаческия дух и предприемаческите активности на студентите GUESSS на Университетите на Берн и Сен Гален (Швейцария). Член на Международната асоциация на икономистите с френски език и на Европейската изследователска мрежа ERECO-PGV. Асоцииран изследовател към Центъра за институционални изследвания на Университета Бернардо О’Хигинс в Сантяго де Чили (Чили). Член на Редакционната колегия на международното списание на икономистите с френски език RIELF. Гост-преподавател в чуждестранни университети, в т.ч. Савойския университет Мон Блан в Шамбери и Института за европейски изследвания на Университета Париж 8 (Франция), Училището по мениджмънт и търговия на Университета Дев Бууми Утараканд в Дехрадун (Индия).

Три причини, заради които избра да се върнеш: Всяко мое тръгване е най-вече завръщане – завръщане към смисъла на това къде съм, защо съм там, кои са ценностите, които направляват всяко мое решение. А в ценностите ми вчера, днес и утре разпознавам най-силно стремежа за принос тук и сега, не като част от изградена система някъде навън, а като възможност за промяна на нагласи, разбирания, ценности и реален принос за нашата среда и бъдеще. Това е и упрекът ми към моите приятели навън. Решението за мен не е да се махнеш, да избягаш, да потърсиш „по-лесното“, решението е да останеш и да работиш за промяната там, където са корените ти. Навсякъде намирам добър прием, съмишленици и подкрепа, но като цяло никога не почувствах и не чувствам другите общества (френско, белгийско, италианско…) така, както чувствам пулса на нашето. Моята емоция е тук! Моите възможности за оставяне на следа са тук!

Три неща, които искаш да промениш в България: За мен има едно нещо, защото промяната може да бъде само еволюционна, а не революционна. Бих искала все повече младите хора да осъзнават своята сила, да се осмеляват да бъдат себе си, да изразяват себе си, да отстояват себе си и да не спират да се развиват и усъвършенстват. Това е нашето бъдеще – на независимите, свободни, мислещи куражлии. Така идва и усмивката. А ние имаме нужда от нея в нашето общество. Така може да дойде и промяната за България. Не вярвам в живота в конформизъм, не вярвам в статуквото. Това не е живот и не може да бъде интелигентният избор.

Откъде черпиш енергия? На първо място, от съня – няма по-хубаво и зареждащо нещо за мен от добрия и достатъчен сън. Бягането също е много важно за моя физически и психологически ежедневен комфорт и баланс – от регулярността и постоянството вече пета година през предизвикателствата на планинския терен до 100-те километра на Витоша100. Взаимоотношенията с хората са изключително важни за мен – зареждат ме красивите, открити, добронамерени, позитивни, конструктивни отношения, надскочили егоизма и ревността, зарежда ме обратната връзка на моите студенти, които се стремя непрекъснато да вдъхновявам за повече знания и успехи, зареждат ме мултикултурните и мултидисциплинарните срещи, изследвания и публикации с колеги от всички краища на света – Франция, Чили, Бразилия, Камерун, Швейцария, Полша, Мароко, Алжир, Словакия, Румъния, Италия… Зарежда ме и удоволствието от добре свършената работа.

От какви лидери имаме нужда днес? Осъзнати лидери с визия и ценности като достойнство и чест, отговорност, дори екстремна отговорност към себе си, семейството, общността, родината. Лидери, които са се развили до стойностни професионалисти и личности. Лидери, които не правят компромис с експертността, професионализма, качеството, лъжата и лицемерието.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? Различни мъдрости владеят различните етапи от живота ми. Напоследък ме вълнува въпросът за качеството, а британският писател Джон Рускин го изразява добре още през 18-ти век, че то „никога не е случайност, а винаги е резултат от интелигентни усилия“. Несъмнено, устойчиво скачам сутрин с „Just do it“, защото нямам време и желание за много обяснения и приказки. Действията са тези, които без грешка показват кои сме всъщност!