Име: Мартин Димитров

Години: 30

Образование: През 2014 г. придобих бакалавърска степен “Компютърни науки” от University of Birmingham. Тригодишното образование ми позволи да премина през различни теми – от софтуерно инженерство до изкуствен интелект.

Работа: В момента работя за българската софтуерната компания Strypes, чиито клиенти са главно от Нидерландия. Компанията развива млад, сплотен и компетентен екип от професионалисти, който разработва цялостни софтуерни решения за бизнеса, като софтуер за машини за производство на чипове, дигитална трансформация, разработване на приложения, модернизация на различни видове софтуер, оптимизация на процесите, поддръжка и диагностика на различни приложения.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

  • Не усетих Англия като своето място. Всичко чувствах чуждо. Тук е моят дом.
  • Храната. Почти всичко в английската кухня ми е безвкусно, а ако се усеща някакъв вкус, то той е лют, защото англичаните обичат да правят всичко много люто, та поне да усещат нещо, когато ядат.
  • Привилегията на моята професия. Мога и на Северния полюс да работя, стига да има интернет.

Три неща, които искаш да промениш в България:

  • Да има задължително изискване за висше образование на всеки един кандидат-депутат и максимален мандат от 5-7 години. Има една доста мъдра мисъл на Марк Твен, която перифразирано звучи „Политиците и пелените трябва да се сменят често, и то – по една и съща причина.“
  • Корупцията. Корупция, малко или много, има във всяка една държава, но в България е станала начин на живот за някои хора.
  • Търпимост и толерантност. Иска ми се да бъдем малко по-търпими и толерантни един към друг.

Откъде черпиш енергия?

Работата ми дава голяма доза удовлетворение, защото знам, че всичко, което правя, има ефект върху живота на почти всеки един от нас (не мога да изпадам в подробности, заради клауза от договора).

От какви лидери имаме нужда днес? 

Лидери със здрав разум. Лидери, които не залитат от една крайност в друга. Лидери, които обединяват, а не разделят.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

 Това ще е цитатът на University of Birmingham –  “Per ad ardua alta” или в превод “Постигаме големи цели с много труд”.