Име: Карина Иванова

Години: 30

Образование: бакалавър по хуманитарни науки, Universitat Pompeu Fabra – Барселона, и магистър по управление на културното наследство и музеология от Universitat de Barcelona.

Работа: Днес Карина е част от екипа на IBM, където работи като Координатор на операции за Испания.

Три причини, заради които избра да се върнеш?

Избрах да се върна, защото близките, храната и природата  ми липсваха през всичките тези 18 години, в които бях в чужбина. Въпреки че родителите ми останаха да живеят и работят в Испания, аз прецених, че в България има по-големи шансове за професионална реализация и стабилност – нещо, което не открих в Испания.

Три неща, които искаш да промениш в България?

На първо място, трябва да се започне от хората и тяхното мислене. Така ще се минимализират повечето  проблеми. Със сигурност искам една по-чиста България, без дупки по пътищата, с нормално асфалтирани улици и истински магистрали. Искам да се промени и отношението към архитектурата. Според мен, повечето от  паметниците на културата и сградите с история са оставени на произвола на съдбата, а това е престъпление.

Откъде черпиш енергия?

Има дни, в които енергията черпи мен, но за щастие има и такива, в които се събуждам много мотивирана и надъхана за промяна, социално активна и дейна. Всичко зависи от настроението, а то  – изцяло от мисленето на човек! Така че черпя енергия единствено от себе си.

От какви лидери имаме нужда днес?  

От млади, честни и интелигентни хора, които искрено обичат България и искат най-доброто за нея! Имаме нужда от широкоскроено, екологично и толерантно мислене!

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

“Това, което изглежда празно, е в действителност едно пространство, върху което има много какво да се пише.”