Име: Венцислав Георгиев

Години: 27

Образование: Bachelor of Science (with Honours) In International Management – University of Warwick. През предпоследната година от образованието си участвах в програма за обмен, като прекарах по един семестър в The University of British Columbia (Ванкувър) и в The University of Sydney.

Работа: След завършването си започнах да работя заедно с родителите ми в семейния ни бизнес – супермаркети „Абсолют+“. През последните няколко години веригата супермаркети премина през сериозна експанзия и модернизация и е неизменна част от престижни класации на водещите фирми в бранша – Капитал Топ 30 FMCG, Progressive Awards и др.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

Семейството и приятелите ми. Искам да съм до близките си, както и един ден да отгледам децата си в България. Късметлия съм, че голяма част от приятелите ми от детството имаха сходен житейски път и след завършване на висшето си образование в чужбина избраха да се приберат в родината. С гордост заявявам, че нито един от нас не съжалява за това си решение.

За да се чувствам у дома. Нещо, което забелязахме с гореспоменатите ми приятели, е, че без значение къде живееш и колко си успял, в чужбина винаги се чувстваш като „чужд“ – предполагам, че доста емигранти са изпитвали подобно чувство. Колкото и странно да звучи, след дълъг престой в чужбина, дори и дупките по родната АМ „Хемус“ будят умиление у мен.

Заради възможностите за развитие. Въпреки видимите недостатъци на част от системите в България, съм оптимист, че страната ни изобилства от възможности за успех. Наличието на сравнително евтина висококвалифицирана работна ръка, ниските данъци, достъпът до европейския пазар и незапълнените бизнес ниши са само някои от факторите, които провокират този оптимизъм.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Предвид скорошните избори, няма как да не спомена нагласата на хората, че някой трябва да дойде и да „ни оправи“. „Промяната идва от самия теб“, бла-бла, звучи като поредния предизборен лозунг, но е факт, че не можем да разчитаме да видим значителна промяна към добро, ако всеки един от нас не положи усилия в тази насока.

Мисля, че голяма част от хората приемат природата ни за даденост, а ние определено имаме с какво да се гордеем. Разбира се, освен гордост, природата ни трябва да буди и отговорност у всеки един – отговорност да съхраним и подобрим това, което имаме.

Образованието и науката не заемат централното място, което заслужават. Задължително, но не достатъчно, е увеличаването на заплатите на преподавателите и обновяването на материалната база на училищата и университетите. Трябва да се повиши и квалификацията на педагозите, да се вземат мерки за засилване на интереса към учебния процес от страна на учениците и студентите, както и обществена нагласа към просветата като цяло.

Откъде черпиш енергия?

От предизвикателства, от спорт и от кучетата ми.

От какви лидери имаме нужда днес?  

Честни, образовани  и решителни.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

“Ако нещо не ти харесва, промени го. Ако не можеш да го промениш, промени отношението си към него. Само не се оплаквай!”