Общият спад на оборотите в търговията през 2020 г. спрямо 2019 г. е около 20%, като най-голямо отражение има ковид-кризата през второто тримесечие на 2020 г., когато спадът е с над 22%.

Най-потърпевша от кризата, породена от COVID-19, през 2020 г. е търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, особено през второто тримесечие на 2020 г. – спадът спрямо същия период на предходната година е с 51%.

Сериозни спадове в оборота отбелязват и търговците на едро и на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, като особено при търговията на едро спадът продължава да расте и достига в края на годината 20%.

Сред силно потърпевшите са и търговците на дребно с компютри, периферни устройства и програмни продукти, телефонни апарати и др., където през второто тримесечие на 2020 г. спадът достига 24%, след което намалява постепенно до -3,7%. Не така стоят нещата, обаче, при търговията на едро с компютърната и комуникационна техника, където дори е налице известен ръст в търговските обороти, с изключение на четвъртото тримесечие на 2020 г.

Отнносително най-малък е спадът при търговията на едро с нехранителни потребителски стоки (-5,3% през второто тримесечие на 2020 г.). В същото време, при търговията на дребно с нехранителни стоки спадовете са сериозни, най-вече през второто тримесечие на 2020 г., като достигат -21,6%.

Сред слабозасегнатите сектори е и търговията на дребно с лекарства, медицински и ортопедични стоки, парфюмерийни и козметични стоки, и тоалетни принадлежности, където е налице спад през второто (-9,6%) и третото (-3,1%) тримесечия на 2020 г., но в края на годината е отбелязан слаб ръст от 1,4%.

През второто тримесечие на 2020 г. търговията на дребно със строителни материали, мебели, битова електроника и електротехника отбелязва спад с 10,5%, но през следващите две тримесечия пазарът се възстановява и дори отбелязва ръст спряммо предходната година.

Секторите, които така и не успяват да си възвърнат позициите от предходната година, са: Търговия с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (на едро и на дребно); Търговия на дребно с нехранителни стоки; Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия; Търговия на дребно с компютърната и комуникационна техника.

Единственият печеливш от кризата е онлайн-търговията, където е налице непрекъснато покачване на продажбите, достигайки в края на 2020 г. ръст от 54% спрямо същия период на 2019 г.