Име: Боян Михайлов

Години: 31 години

Образование: Завърших бакалавър Софтуерно инженерство в СУ „Св. Климент Охридски“ като междувременно изкарах един семестър в University of Twente, Холандия. След това заминах за Копенхаген, Дания, където изкарах магистратура Computer Science & Business Innovation в University of Copenhagen. По време на самата магистратура станах и асистент в университета, а след това често бях гост лектор.

Работа: От малък се занимавам с компютри, та откровено бих казал, че са ми в кръвта. През годините съм работил в различни софтуерни фирми като програмист. В Дания имах възможността да съм софтуерен архитект в датската пенсионна система, което ми позволи да завържа много запознанства и да решавам проблеми на високо социално ниво. В момента имам удоволствието да работя в Gtmhub – българска компания, която е лидер в т.нар. OKR методология, насочена към измерването на развитието на една фирма чрез обективни показатели.

Три причини, заради които избра да се върнеш:
Когато бях в Дания и карах колело до работа, всеки ден минавах покрай един голям надпис, който в превод гласеше: „Едно време на теб ти дадоха шанс, сега е време ти да го дадеш на друг“. Това ми се е запечатало в главата и си казах, че искам да помагам с това, което съм научил.

В България социалният контакт между хората е много по-различен от чужбина и това винаги ми е липсвало. Семейството ми е тук, имам много приятели и роднини. Освен това, много мои приятели от чужбина започнаха да се връщат. Казах си, идва и моят ред.

Три неща, които искаш да промениш в България:
Бягането от отговорност – ако сами не си помогнем, няма кой друг да ни помогне. Намирането на оправдания да не свършим нещо трябва да се замени с намирането на причини да свършим нещо.

Липсват ни умения за провеждането на дискусия, аргументиране, изслушване на отсрещната страна. Смятам, че образователната ни система не ни подготвя за тези толкова важни за XXI век умения.

Откъде черпиш енергия?
Чувството да си полезен на останалите. Времето със себе си – живеем в много забързан свят и трябва да можем да си поставим спирачка и да помислим върху случващото се около нас. Спортът е също неизменна част от моето ежедневие, както и разговорите с позитивно мислещи хора.

От какви лидери имаме нужда днес?
Вярвам в силата на думите и смятам, че един лидер трябва да може да говори с различни хора – пол, възраст, професия, характер. Трябва да е решителен, да се вслушва в другите и да не се страхува да допуска грешки.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?
„Надеждата не е план за действие“