Име: Станислав Михайлов

Години: 33 г.

Образование: Бакалавър в ТУ София, специалност КСТ на немски език; Master of Science, Web Technology в University of Southampton.

Работа: Работих 3 години като Web Developer в NewVoiceMedia Ltd, UK. Днес съм съдружник и управител в „Делта Инструмент“ ООД, гр. София. Фирмата, основана от баща ми с други инженери през 1990 г., се занимава с производство и дистрибуция на електронни измервателни уреди за индустрията – сензори, трансмитери, преобразуватели, индикатори, контролери, логери и др. за измерване, мониторинг и контрол на различни физични и индустриални параметри. Сред клиентите ни са едни от най-големите заводи, енергийни дружества и други предприятия в България, но развиваме и успешен износ за чужбина.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

Семейството и приятелите – в чужбина се запознах и сприятелих с много различни хора, но такива умни, отзивчиви, енергични, дейни, въобще невероятни приятели трудно се намират, а човек се развива най-пълноценно в благоприятна социална среда.

Семейният бизнес – баща ми е съосновател на чудесна фирма за висококачествено измервателно оборудване и би било срамота този бизнес да не бъде продължен и доразвит от „младите“.

Природата ни – несравнимата комбинация от море, плажове, планини, гори, извори и реки е уникален дар, и за съжаление, човек го осъзнава, чак като се отдели от нея.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Повсеместното бягане от отговорност. Все някой друг му е виновен на българина, все някой чакаме „да ни оправи“. Ако не се вземем в ръце и започнем да творим и градим, вместо да мрънкаме, няма как да се подобрят нещата.

Обществената отговорност – към съседите, квартала, града, околната среда. Не знам как сме се докарали дотам, че домът е светиня, а всичко около него бунище… Това е противоположното на „устойчиво развитие“.

Песимизмът, безверието. Колкото и да е трудно за много хора, трябва да живеем с най-добрите намерения и очаквания, защото качествените неща се постигат само от хора, които са повярвали, че могат да ги постигнат.

Откъде черпиш енергия?

От близките, приятелите и природата ни.

От какви лидери имаме нужда днес? 

От хора с интелект и дългосрочна визия, с опит, но и отворен мироглед, с постоянство. Достатъчно смели да рискуват, да грешат и да се поучават, да взимат трудни решения в името на дългосрочното развитие, а не просто популистки „хляб и зрелище за народа“.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

„Провалът е просто възможност да започнеш отначало, но този път по-разумно“ – Хенри Форд.