Име: Георги Стоянов

Години: 28 години

Образование: Софтуерно инженерство в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Работа: След като завършва в СУ, стартира две продуктови и една сървис компания. По време на тези бизнес начинания прекарва девет месеца в САЩ и половин година в Холандия, а в последствие се присъединява към компания излизаща от Google X (Chronicle). Живее година и половина в Малага, Испания, за да бъде част от Go To Market екипа на Chronicle, имаща стотици Fortune 500 клиенти по цял свят. В момента е продуктов мениджър на Nexo в България – финансова компания, предлагаща иновативни решения на глобално ниво.

Три причини, заради които избра да се върнеш:

Семейство – това е една от основните причини. Опитвам се да прекарвам колкото мога повече време с близките ми хора.

Готина работна позиция – предишната компания, за която работих, излизаше от Google X (специално подразделение на Гугъл за “откачени проекти”). Разраснахме се много динамично за кратко време, като преди малко над половин година Google реши да придобие обратно компанията, поради стратегически цели. Тогава се зачудих коя може да е следващата бързо растяща и иновативна компания, към която да се присъединя. Останах много приятно изненадан, когато осъзнах, че има сходни компании в България. Няколко месеца по-късно приех оферта от Nexo.

Приятели и среда – огромна част от мрежата ми от приятели е точно тук. В България имаме и уникалната възможност да сме на планина и море на по-малко от 4 часа път, което предоставя възможност за активен живот и почивка сред природата.

Три неща, които искаш да промениш в България:

Корупцията – това е един от проблемите, които ни дърпат най-много откъм икономическо развитие. Като оставим явните финансови загуби, това е от тези проблеми, които водят до огромни нива на неефективност, липса на доверие, спад на чужди инвестиции и много други последствия.

Изкуственото самонадуване на самочувствието – някои от най-успешните хора, които познавам, са супер земни. При нас сякаш пък често присъства точно обратното – вярваме, че най-добре разбираме всяка ситуация и никой на нищо не може да ни научи. Неведнъж ми се е случвало, когато пътувам и чуя арогантно изразено мнение, то да се окаже точно от българин.

Ценностната система – това е тема, на която, за съжаление, все по-малко се обръща внимание в семейството, училището и медиите. Вярвам, че мутренския/тарикатския манталитет и ценностна система ни спъват от навлизането в глобалния бизнес свят.

Откъде черпиш енергия?

Време с мислите си – обикновено съботите са време за това. Това са моментите, в които пречиствам мислите си и презареждам.

Спорт – плуване, баскетбол, всяко нещо, което ме раздвижва и ме прави по-активен.

Хобита и работа – нещата, които ми харесват или ми носят развитие, винаги ме зареждат

От какви лидери имаме нужда днес?

Необходими са комплексни качества, най-важните от които са: правилни морални ценности, бизнес нюх, емоционална интелигентност.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той?

Постоянството е нещо, на което се уча доста активно в момента, съответно – това е цитат, в който наистина вярвам: “Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.”