Име: Ани Коджабашева

Години: 29

Образование: BA Vassar College (САЩ), МSt University of Oxford (Великобритания), MA и MPhil Columbia University (САЩ). Специализирах история на архитектурата. Бях и три години асистент в университета „Колумбия“, в Ню Йорк. Водех упражнения със студените – учехме се да разбираме защо изглеждат по този начин градовете, в които живеем, и как би могло да е иначе.

Работа: В момента съм част от нов проект на Advent Group, свързан с професионалното образование. Работя и на свободна практика като автор на статии и онлайн съдържание. Можете да разгледате портфолиото ми на https://anikodjabasheva.journoportfolio.com/.

Три причини, заради които избра да се върнеш? След много пътуване със съпруга ми искахме да се установим някъде. Преценихме, че тук можем да имаме нормален стандарт на живот. Повлияха ми и разговори с роднини за историята на рода ни, пълна с всякакви герои – ветеран от Руско-турската война, бежанци по време на Балканските войни, земеделци, селски учители, лекари. Родът ми е от интересни места – Розовата долина, Лудогорието и Странджа. Поиска ми се да съм част от тази история.

Три неща, които искаш да промениш в България? Корупцията. Също въздуха в големите градове и липсата на достатъчно инициативи за борба с глобалното затопляне.

Откъде черпиш енергия? От това да си свърша добре работата, от пътуване с влак из България и от вдигане на тежести във фитнеса.

От какви лидери имаш нужда днес? Такива, които следват морални принципи и работят за хората, а не само за своя облага.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? Говори и пиши от сърце!